Steeds meer mensen zijn in het bezit van een auto of zijn van plan om er een aan te schaffen. Dit is natuurlijk logisch, een auto kan je leven namelijk stukken makkelijker maken. Voor sommige is het hebben van een auto dan ook een onmisbaar item in het leven. Wanneer je een auto gaat aanschaffen zul je wel het een en ander moeten regelen. Een van die dingen is het afsluiten van een autoverzekering. In deze tekst gaan we het dan ook uitgebreid hebben over het afsluiten van een autoverzekering zodat je weet waar je aan toe bent en hoe je dit het beste kunt regelen. 

 

Een WA-verzekering is de minimale eis

Om de vraag meteen te beantwoorden of het hebben van een autoverzekering verplicht is, ja. Iedereen die in het bezit is van een auto moet minimaal een WA-verzekering afsluiten. Wanneer je dit niet doet ben je dus strafbaar en rijd je onverzekerd rond. Een WA-verzekering dekt de schade die jij aanricht bij een ander met je voertuig. Deze dekt dus niet de schade die jij zelf overhoudt aan een ongeluk. 

 

Hoe kan ik ook mijn eigen schade verzekeren?

Hoewel het hebben van een WA-verzekering dus de minimale eis is, is dit zeker niet de enige optie. Zo kun je kiezen uit bredere dekkingen die je auto dus voor verschillende schades verzekeren. Wanneer je een WA-verzekering wat mager vindt, kun je kiezen voor een WA+ dekking. Deze wordt ook wel een beperkt cascoverzekering genoemd. Met deze verzekering ben je verzekerd voor de schade die jij veroorzaakt bij een ander met je voertuig, maar ook voor bepaalde schades die jij hier zelf aan overhoudt. Dit zijn schades die zijn veroorzaakt door weersomstandigheden, ruitschade of diefstal. Over het algemeen wordt deze aangeraden voor auto’s van 6 tot 10 jaar oud. 

 

Als je dit nog steeds wat mager vindt, kun je ook kiezen voor een all-risk autoverzekering. Dit is de compleetste optie die je kunt kiezen voor het verzekeren van je auto. Met deze verzekering ben je namelijk verzekerd voor vrijwel elke schade die je je maar kunt bedenken. Zo ben je verzekerd voor de schade die jij veroorzaakt bij een ander met je auto, maar ook de schade die jij hier zelf aan overgehouden wordt hiermee vergoed, ongeacht of het jouw fout is. Daarbuiten ben je dus ook verzekerd voor diefstal, schade door inbraak, schade door weersomstandigheden, ruitschade en ga zo maar door. Dit is dus een compleet pakket waardoor je echt met een gerust hard de weg op kan. Deze verzekering is wel wat prijziger, maar voorkomt dus onverwachte kosten. Een allriskverzekering wordt over het algemeen aangeraden voor auto’s van 0 tot 6 jaar oud, of auto’s die hoog in waarde zijn.