De verplichting om auto’s te verzekeren geldt in Nederland niet alleen voor particulieren, maar net zo goed voor ondernemers. Als je een personenauto op naam van je bedrijf gekocht hebt en deze vooral zakelijk gebruikt, kun je hier alleen geen persoonlijke autoverzekering voor afsluiten. Je moet de auto dan zakelijk verzekeren. Maar hoe verzeker je een personenauto zakelijk? Dat lees je hier.
 

Kies een geschikte dekking

Wil jij een personenauto zakelijk verzekeren? Dan moet je eerst bepalen wat de beste dekking is. Niet iedere zakelijke autoverzekering is immers hetzelfde. Net als bij particuliere autoverzekeringen kun je ook bij zakelijke verzekeringen uit drie dekkingen kiezen. Hieronder staan ze op een rijtje.

– WA
Ieder voertuig moet in Nederland minimaal verzekerd zijn voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Kies je voor deze zakelijke autoverzekering? Dan ben je verzekerd voor schade die je met het voertuig veroorzaakt bij anderen. Schade aan je eigen auto is niet verzekerd.

– WA +
Als de dekking van een WA-verzekering niet uitgebreid genoeg is, kun je voor WA + kiezen. Naast schade die je met je bedrijfsauto bij anderen aanricht, ben je ook verzekerd voor bepaalde schade aan je eigen auto. Een verzekeraar keert bijvoorbeeld geld uit bij schade door diefstal, brand en een aanrijding met loslopende dieren. Ruitschade valt ook binnen de dekking.

– All Risk
Tot slot kun je ook nog voor de dekking All Risk kiezen. Dit is de meest uitgebreide manier om je personenauto zakelijk te verzekeren. Je bent niet alleen verzekerd voor alle zaken die we hierboven al noemden, maar ook voor schade aan je eigen auto door bijvoorbeeld een aanrijding.

 

Breid je zakelijke autoverzekering uit

Wil je een personenauto zakelijk verzekeren? Dan ben je verplicht om een keuze te maken uit één van de bovenstaande dekkingen. Als deze dekkingen je niet ver genoeg gaan, kun je één of meerdere aanvullende verzekeringen afsluiten. Bij de meeste verzekeraars kun je onder meer een aanvullende verzekering voor pechhulp en rechtsbijstand afsluiten. Daarnaast kun je vaak kiezen voor een eigen vervoerverzekering en een inzittendenverzekering.
 

Hoe zit het met privégebruik?

Sommige ondernemers willen een zakelijke auto ook privé gebruiken. Als jij dit ook van plan bent, raden wij je aan een autoverzekering op naam van je bedrijf af te sluiten. De dekking geldt dan ook tijdens privéritjes. Gebruik je de auto alleen om van en naar je werk te rijden? Dan is het beter om een particuliere autoverzekering af te sluiten.
 

Verzeker je auto online

Heb je een personenauto voor je bedrijf gekocht? Wacht dan niet met een zakelijke autoverzekering afsluiten. Bij vrijwel iedere verzekeraar kun je dit tegenwoordig online regelen. Kies de manier waarop jij je auto wilt verzekeren en doorloop de stappen. Je krijgt vervolgens te zien hoeveel premie je per maand betaalt. Als de premie je aanstaat, ga je verder en vul je de aanvullende gegevens in die een verzekeraar nodig heeft. Controleer tot slot of alles klopt en vraag pas dan een zakelijke autoverzekering aan.