Steeds meer mensen stappen over van een brandstofauto op een elektrische auto. Overweeg je dit ook? Verdiep je hier dan eerst goed in voordat je de knoop doorhakt. Eén van de zaken waarmee je rekening moet houden, is de autoverzekering. Omdat de kans groot is dat je nog niet eerder een elektrische auto hebt gehad, vertellen wij je hier hoe je zo’n auto verzekert.
 

Dekkingen voor elektrische auto’s

Omdat een elektrische auto op stroom rijdt en een brandstofauto op brandstof, denk je misschien dat er verschil zit in de dekkingen. Toch is dit niet het geval, want je kunt een elektrische auto op dezelfde manieren verzekeren als een brandstofauto. Rijd je in een Tesla? Dan betekent dit dat je deze minimaal moet verzekeren voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Je bent dan verzekerd voor de schade die je met je auto bij anderen aanricht. Wil je een uitgebreidere Tesla verzekering afsluiten? Kies dan voor de dekking WA + of All Risk. 
 

Hoe zit het met aanvullende verzekeringen?

In principe volstaat het om voor je elektrische auto één van de drie standaarddekkingen te kiezen. Als je vindt dat deze dekkingen niet uitgebreid genoeg zijn, kun je een aanvullende verzekering afsluiten.
Een inzittendenverzekering is hier een voorbeeld van, maar jij kunt je ook aanvullend verzekeren voor pechhulp en rechtsbijstand.

Veel verzekeraars bieden bovendien de aanvullende dekking ‘nieuwwaarderegeling’ aan. Als je deze aanvullende verzekering afsluit, krijg je de prijs van de auto in de showroom vergoed bij diefstal of als je auto total loss is. Sluit je een autoverzekering Univé af en kies je voor de dekking WA + of All Risk? Dan zit de ‘nieuwwaarderegeling’ het eerste jaar standaard bij je autoverzekering in. Je kunt er eventueel voor kiezen om dit uit te breiden tot maximaal drie jaar.
 

Wat kost het om een elektrische auto te verzekeren?

Voordat je een verzekering voor je elektrische auto afsluit, ben je ongetwijfeld ook benieuwd naar de kosten. Dit kunnen we je niet precies vertellen, want de premie hangt onder meer af van de dekking, aanvullende verzekeringen en de waarde van de auto. Wel is met zekerheid te zeggen dat je voor een elektrische auto een hogere premie betaalt. Dit komt door de accu, want dit is het duurste onderdeel van een elektrische auto. Ben je benieuwd hoeveel premie je betaalt? Richt je dan tot de website van een verzekeraar. Hier kun je namelijk je premie berekenen.
 

Elektrische auto verzekeren

Weet je inmiddels hoe je jouw elektrische auto wilt verzekeren? Dan wordt het hoog tijd om daadwerkelijk een autoverzekering af te sluiten. Denk niet dat je hier de deur voor uit hoeft, want dat is niet meer het geval. Bij vrijwel iedere verzekeraar kun je tegenwoordig online een autoverzekering afsluiten. Vul het kenteken in, selecteer of je zakelijk of privé rijdt en beantwoord een aantal vragen. Je krijgt vervolgens te zien hoeveel je per maand betaalt. Staat de prijs je aan? Kies dan de gewenste dekking en vraag de autoverzekering aan.